Ken je het gevoel ergens binnen te komen en ervan overtuigd te zijn dat iedereen naar jou aan het kijken is, met onmiddellijk de gedachte “Help, wat zouden ze van me denken?”

Of je begint vol enthousiasme aan een nieuwe hobby of een nieuw project op het werk en die ene persoon slaagt erin met één opmerking je zelfvertrouwen en enthousiasme helemaal overboord te gooien. De gedachte “Doe ik het wel goed? Kan ik dat wel?” gaat plots overheersen.

Of je partner kijkt je raar aan en onmiddellijk schiet jouw brein in actie:

  1. “Oei, hij kijkt zo raar” en je krijgt een raar gevoel in je maag;
  2. Je begint je onmiddellijk af te vragen wat je wel verkeerd kan gedaan of gezegd hebben …
  3. Je maag krimpt nog meer in elkaar en paniek neemt de bovenhand.
  4. De spanning tussen jullie bouwt op. Stilte vult de ruimte.
  5. Je brein neemt de overhand en je denkt diep in jezelf: “Ja, ik mag ook niets zeggen of het loopt hier verkeerd. Hij twijfelt aan onze relatie.”

Maar is dat wel allemaal zo? Of is hier iets anders aan de hand?

Negatieve gedachten kraken ons - positieve gedachten máken ons

Negatieve gedachten worden veroorzaakt door negatieve ervaringen uit het verleden. Ons brein is een gigantische opslagplaats van ervaringen, ons emotioneel brein vergeet namelijk niets, zelfs gevoelens uit onze prille kindertijd. En dat is meestal in ons eigen nadeel, waardoor we ons niet ten volle ontplooien.
Zo kan al vlug de gedachte "Ik ben niet goed genoeg, ik zal dat niet kunnen" al vlug de overhand nemen, als het iets moeilijker gaat om jouw dromen of doelen te bereiken. Met als gevolg dat je jezelf onbewust klein houdt.

Meestal verval je in dezelfde valkuilen. Een succesvolle zakenman leert uit negatieve ervaringen en neemt zichzelf voor om zoiets de volgende keer anders aan te pakken. Je zal hem niet horen zeggen bij een tegenslag “Stommeling die ik ben”, maar eerder hoe hij het de volgende keer anders zal aanpakken.

Alles is energie zeggen wetenschappers = dus gedachten zijn ook energie

In onze kindertijd hebben we emoties ervaren die bepalen hoe we in het leven staan. Zonder dit te beseffen, handelen we hiernaar, waardoor we dikwijls vanuit angst handelen. Als we enkel luisteren naar die gedachten, vergeten we soms te handelen vanuit onze intuïtie. Dat buikgevoel is nochtans een krachtig weten dat je diep vanbinnen voelt wat je écht wil doen.

Gedachten mogen er zijn, zolang je INNERLIJK WETEN (buikgevoel) de leiding heeft

Naast ons verstand, ons hoofd is er ook onze intuïtie, ons buikgevoel, ons innerlijk weten. Noem het zoals je wilt. Dit is een soort weten diep in onszelf; dit weten komt eerder vanuit onze ziel. Die weet perfect wat goed is voor ons. Maar jammer genoeg is in onze westerse maatschappij onze intuïtie grotendeels gebroken. Door onzekerheid, door een te laag gevoel van eigenwaarde, durven we niet meer te vertrouwen op onszelf.

Als weggestopte gevoelens en emoties zorgen voor blokkades

Te pijnlijke gevoelens, zoals verdriet, angst en boosheid leren we soms weg te duwen; het is een soort overlevingsmechanisme. Dit overlevingsmechanisme leer je als kind al heel vroeg en we zijn zelfs niet meer bewust van ons ontwijkend gedrag. We willen niet voelen, dat is te pijnlijk. Dus stoppen we die gevoelens netjes weg, in de hoop dat we dan terug normaal kunnen functioneren. Maar als we wat ouder beginnen te worden, dan beginnen die zorgvuldig weggestopte gevoelens en emoties opnieuw aandacht te vragen. Als je die signalen negeert, negeer je in feite jezelf.Ons lijf geeft signalen, door pijn te voelen, of vermoeidheid, of overbelasting, of gewoon door je niet goed in je vel te voelen. Leren luisteren naar die signalen, is leren luisteren naar jezelf.

ALLES BEGINT BIJ JEZELF

Je kan een ander niet veranderen; je kan enkel jezelf veranderen en je manier van reageren.

Als je doet wat je altijd hebt gedaan, zal je krijgen wat je altijd hebt gekregen!

Albert Einstein

Dus ligt de beslissing bij jou! Jij alleen kan jezelf veranderen. Je kan de ander niet veranderen, enkel jezelf, jouw manier van reageren.

Wat voor impact zou het hebben op jouw leven mocht je deze negatieve gedachten en overtuigingen kunnen omzetten naar een positieve kracht, zodat je jezelf niet langer klein houdt?

Zelf leerde ik pas bij toen ik besliste om mezelf niet meer te negeren. Er was iets aan het duwen van binnenuit; iets wat aandacht vroeg en wat ik al vele jaren negeerde. Mij moest jammer genoeg eerst een zwaar ongeval overkomen, vooraleer ik zelf bewust werd van die knagende vragen, die ik steeds wegduwde. Totdat ik stilstond tijdens mijn revalidatie en ik eindelijk mijn gedachten en mijn gevoel onder de loep nam. Dat was voor mij het begin van een rijk en gelukkig leven.

Mijn levenspad werd mijn missie om anderen te begeleiden naar geluk! Graag leer ik jou verbinding maken tussen je brein, je hart en je lichaam. Leer ik je waar die negatieve gedachten vandaan komen en  hoe je deze kan ombuigen tot een innerlijke kracht, zodat je de juiste beslissingen neemt in je leven, want enkel jij weet wat goed is voor je.

Heerlijk vrij ben je dan en dat is de manier om je geluksmomenten te creëren.

Wil jij dat ook? Dan is de workshop “Van negatieve gedachten naar innerlijke kracht” een aanrader voor jou, die je zeker en vast helpt in jouw persoonlijke groei.

Investeer in jezelf, niet voor even, maar voor een gans leven.

Ja, ik wil komaf maken met  mijn negatieve gedachten. Ik wil terug vooruit!

Meer info en inschrijven