Voel je je vaak oververmoeid of zelfs gewoonweg uitgeput? Merk je dat intensief sporten je eerder uitput en je lichaam overbelast i.p.v. energie te geven? Kunnen groepen mensen of feestjes je overprikkelen? Heb je soms gewoon nood om je terug te trekken, in je eentje, om die rust die je zo broodnodig hebt op te zoeken? Zit je veel met je gedachten bij anderen, uit bezorgdheid hoe ze zich voelen of uit angst over wat ze over jou denken? Ben je onzeker, voel je je niet goed in je vel en weet je eigenlijk totaal niet wat er scheelt?

Geen paniek! Misschien ben jij wel één van die 20% mensen – dat is maar eventjes 1 op 5! – die hoogsensitief zijn. Neen, het is niet het “zoveelste” vakje om ingestopt te worden, maar belangrijk om weten en vooral gewoon een mooie karaktereigenschap.
Toch als je leert de lastige kantjes ervan om te buigen naar kracht en zelfvertrouwen. Hoe je dit doet, lees je in onderstaande blog!

Plots begrijpen dat je “normaal” bent, alleen wat gevoeliger dan de anderen. Buig de lastige kantjes om naar kracht en zelfvertrouwen!

Regelmatig komen hoogsensitieve personen mijn praktijk binnen, met tal van lichamelijke kwalen, vermoeidheid, onbegrip voor zichzelf en een erg laag zelfbeeld. Omdat ik zelf hoogsensitief ben, voel ik dit snel aan en begrijp ik hun slecht gevoel, de moedeloosheid en oververmoeidheid. Sommigen onder hen willen er eerst niet van horen, maar beseffen dan al gauw dat hun gebrek aan zelfvertrouwen en zich onbegrepen voelen te maken heeft met de nadelen van HSP zijn.

Elke mens voelt en denkt veel en 1 op de 5 mensen voelen net iets meer, denken diepgaander en lopen vooruit op een uiteenzetting, omdat ze al meteen denken aan een mogelijke oplossing. Het is wetenschappelijk bewezen via hersenscans, dat een HSP meer prikkels verwerkt. Dat er meer hersengebieden betrokken zijn en dat het daardoor meer tijd en energie kost om alles te verwerken. Wat totaal logisch is toch?

Het wordt tijd dat een HSP zichzelf leert accepteren en waarderen en zijn hooggevoeligheid inzet als KRACHT en niet als een negatief iets zijn/haar leven laat overschaduwen!

Als je leert omgaan met je onzekerheid en perfectionisme is HSP
net een krachtige soort gevoeligheid, die veel kan bijdragen aan een groep!

In een job, in een gezin of in een groep draagt een HSP bij aan een positieve stemming, want men:

  • Is invoelend en creatief
  • Is erg alert
  • Merkt gevaren en problemen op die anderen over het hoofd zien
  • Ziet sneller kansen en oplossingen
  • Heeft een diep innerlijk leven, wat bijdraagt aan schoonheid, muziek, creativiteit, nieuwsgierigheid …
  • Heeft meer zorg voor een gezonde en sfeervolle werkomgeving
  • Heeft meer zorg en empathie voor anderen
  • Is erg nauwkeurig en plichtsbewust

Leven vanuit je kracht als hoogsensitief persoon;
Van vermoeidheid en overprikkeling naar energiek en blij;
Van angsten en onzekerheid naar kracht en vertrouwen.

HSP is dus een KRACHT, niks om je voor te schamen.
Jammer genoeg sluit een HSP zich vaak af omdat men zichzelf wil beschermen. Jammer om die mooie persoonlijkheid niet te zien!

Als hoogsensitief kind voel je je onbegrepen en kom je vaak over als huilebalk, kleinzerig, verlegen of introvert. Maar zo’n kind voelt die pijn na een valpartij veel intenser dan een ander kind en het menselijk drama na een tsunami of schipbreuk komt veel harder binnen, omdat die zich daar diep in kan inleven. Veel kinderen leren zichzelf afsluiten, omdat alles zo hard binnenkomt. Niet elke HSP is introvert of verlegen, 30% van de hoogsensitieve mensen zijn extravert en zoeken de uitdaging op (High Sensation Seeker). Dit is vaak moeilijk bij te houden en als kind ga je vaak door tot je plots uitgeput bent.

Een hoogsensitief persoon sluit zich jammer genoeg vaak af, omdat men snel overprikkeld is.

Je wordt geboren met deze karaktereigenschap en omdat geen enkel kind “anders” wil zijn, probeert die zich aan te passen en andere kinderen te imiteren, zodat het toch zeker niet als “raar” overkomt. Je leert jezelf een stuk te negeren, omdat je als kind het gevoel hebt dat je “er niet toe doet”, mede omdat je je onbegrepen voelt. De naoorlogse periode was vooral een periode van heropbouw. Gevoel mocht er vaak niet zijn, waardoor veel kinderen zich afgewezen voelden. Het gevolg is vaak een laag zelfvertrouwen en laag zelfbeeld, waardoor HSP’s nog harder hun best doen, want als HSP wil je vooral dat alles zo goed mogelijk verloopt en dat anderen zich goed voelen en dat er harmonie is.

Als volwassen HSP is “je aanpassen” en perfectionisme een tweede natuur geworden en probeer je erg hard je best te doen om mee te draaien in een prestatiegerichte maatschappij. Dit hou je niet vol, want het zorgt ervoor dat je steeds blijft doorgaan. En feit is dat bij een HSP dit gewoon meer moeite kost, omdat er enorm veel prikkels te verwerken zijn. Ze houden met veel meer zaken rekening en wikken en wegen voortdurend de zaken af.

Dat is de reden waarom een HSP extra gevoelig is voor:

  • Chronisch vermoeidheidssyndroom
  • Burn-out of bore-out
  • (Uitputtings)-depressie
  • Allerlei stress-gerelateerde kwalen
  • Gedragsproblemen (bij kinderen)
  • Auto-immuunziekten

Voluit jezelf zijn als HSP! Je hoeft je niet te schamen. Je hebt gewoon meer nood aan een “reset en recharge”!

Zodra je je bewust bent dat je HSP bent, kan je jezelf hiervoor beschermen; bv. door voldoende rust te nemen en gezond te eten. Dan kan je genieten van de voordelen van de mooie eigenschappen van HSP te zijn.

Oefeningen of persoonlijke ontwikkeling leren je terug bij jezelf te komen en hoe tot rust te komen. Door jezelf meer te begrijpen, groeit je zelfvertrouwen. Plots ontdek je dat je niet zo “abnormaal” bent.

Pluk de vruchten van je hoogsensitieve karaktereigenschappen.
Je bent prachtig, zoals je bent!

Het is van groot belang om te durven jezelf zijn, met je mooie en minder mooie kantjes!

  • Rust in je hoofd
  • Grenzen stellen en balans vinden tussen geven en ontvangen
  • Eenzaamheid inruilen voor verbondenheid en zich begrepen worden
  • Met je beide voeten op de grond staan en leven in het nu
  • Je plek innemen

Valt jouw HSP jou moeilijk of weet je niet hoe jouw HSP om te buigen tot een positieve karaktereigenschap en innerlijke kracht?
Dan kan de workshop “Pluk de vruchten van je hoogsensitiviteit” je zeker enkele stappen verder helpen! Je leert:

  • Een ademhalingsoefening die je lichaam meteen zuurstof en meer energie geeft;
  • Wat je lijf je probeert duidelijk te maken en waarom je leegloopt en vermoeid geraakt;
  • Een grondingsoefening om te leren bij jezelf te blijven en je niet steeds te laten afdwalen naar wat anderen denken over jou;
  • Hoe je rust in je hoofd krijgt en voeling met je lichaam;
  • Wat het betekent er te zijn voor anderen zonder jezelf tekort te doen.

Twijfel je of je hoogsensitief bent? Lees dan zeker mijn vorige blog en doe de test!

Ben je hoogsensitief en wil je meer balans en rust in je leven?

Als Welzijnsmentor leer ik je stap voor stap om te gaan met je hoogsensitiviteit. Dit kan door de workshop “Pluk de vruchten van je hoogsensitiviteit” te volgen. Of neem gewoon vrijblijvend contact met me op om te zien of we een Happy Match zijn!

Contacteer me voor een gratis
kennismakingsgesprek en ontdek of wij
een Happy Match zijn!

Neem dan snel contact met me op!