Nee, we willen niet in een vakje gestopt worden. Maar toch, liefst 20% van de mensen is hoogsensitief of hooggevoelig. Wat houdt dat in, maar bovenal hoe ga je hiermee om? Zie het niet als een kwaad, maar een mooie karaktereigenschap!
In onze Westerse maatschappij roept de term “hoogsensitiviteit” soms al een weerstand op, want we hebben geleerd om vooral vanuit ons verstand te leven en onze gevoelige kant te negeren. Veel mensen leren hun gevoelige kant negeren en dus de signalen van hun lichaam niet of nauwelijks meer waar te nemen, als een soort overlevingsmechanisme. Het verstand neemt de leiding en het gevoel wordt weggeduwd. En dit omdat je als volwassene je uiterste best doet om mee te draaien in de maatschappij. Op lange termijn eist dit zijn tol, en vooral voor een High Sensitive Person (HSP), want die is tevens een perfectionist en wil kost wat kost voldoen aan de eisen van een soms te hectisch en te drukke leefwijze.
Een HSP voelt nog meer dan anderen bepaalde zaken aan, hoort meer, ziet meer, ruikt meer en pikt meer gevoelens op van anderen. En dat kan lastig zijn, als je je hiervan niet bewust bent!
Doordat HSP’s veel meer signalen oppikken uit hun omgeving, geraken ze sneller overbelast en oververmoeid. En omdat ze de signalen van hun lichaam niet meer herkennen, blijven ze maar doorgaan, ten koste van zichzelf om alles perfect te blijven doen. Ze gaan over hun grenzen heen en geraken geïrriteerd en uitgeput, want hun lichaam en zenuwstelsel is soms al vele jaren overprikkeld.
”In mijn praktijk komen dikwijls hooggevoelige personen, mooie mensen die zichzelf meestal laten ondersneeuwen. Hiermee leren omgaan is voor hen al een stap vooruit en geeft hen veel inzicht en begrip voor zichzelf.
Een HSP is daarom erg gevoelig voor:
- Chronisch vermoeidheidssyndroom
- Depressie (door uitputting)
- Burn-out
- Allerlei stress-gerelateerde kwalen
- Bij kinderen: gedragsproblemen, vermoeidheid, depressie
In mijn praktijk komen regelmatig HSP personen. Gewoon het “weten” is voor hen al een stap vooruit en geeft hen al veel inzicht en begrip voor zichzelf. Regelmatig is het 5 voor 12 om een burn-out te vermijden!
Een hoog gevoelig persoon, met zijn fijn afgestemde zintuigen en zenuwstelsel, heeft deels ook door voeding sneller last van overprikkeling, wat stress, angstige onrust en vermoeidheid veroorzaakt.
Als je je nog niet bewust bent dat je HSP bent, dan zijn die lastige kanten vaak overweldigend. Het is belangrijk om dit zo snel mogelijk te weten, want dan kan je op een gezonde en evenwichtige manier leren omgaan met je behoeften en opnieuw de signalen van je lichaam leren herkennen.
Als je je bewust wordt van deze eigenschap, dan kan je zelfvertrouwen en je eigenwaarde groeien, je onzekerheid afnemen en kan je die lastige kanten ombuigen naar een meerwaarde voor jezelf en voor je omgeving. Hoogsensitiviteit is geen ziekte, maar net een mooie karaktereigenschap.
Vele grote denkers en kunstenaars die de wereld heeft voortgebracht waren hoogsensitief. Hooggevoelige personen zijn erg intuïtief en gewetensvol, ze kunnen zich heel goed inleven in de gevoelens van anderen en kunnen dan ook veel empathie hebben voor mensen om zich heen. Ook in hun job proberen ze hun werk erg nauwkeurig en gewetensvol te doen. In vele beroepen zijn dit heel welkome eigenschappen.
Ben jij hoogsensitief?
Dr. Elaine Aron, psychotherapeute en universitair docente, was de eerste die in haar boeken schreef dat 15 à 20% van de mensen hoogsensitief zijn. Haar boeken worden door hun wetenschappelijke context nog steeds als basis beschouwd.
Ga aan de slag met deze 11 tips voor meer rust en balans
- Stel je grenzen en maak die duidelijk voor de buitenwereld;
- Zorg voor voldoende rust;
- Let op je ademhaling;
- Eet gezond en voldoende, drink genoeg water;
- Beweeg elke dag, zonder jezelf uit te putten;
- Ga de natuur in om tot rust te komen;
- Denk eens aan jezelf en breng je energie terug bij jezelf;
- Plan reflectiemomenten in om indrukken te verwerken;
- Beperk geluids- en lichtoverlast;
- Zoek wat jou het beste ontspant, een bad, sauna, een boek etc.;
- Bescherm jezelf en je energie door grondingsoefeningen, meditatie, yoga, …
Meer lezen over hsp?
- De boeken van Elaine Aron zijn erg leerrijk en wetenschappelijk onderbouwd.
- “Leven met hooggevoeligheid”, van Susan Marletta-Hart (bevat ook een stuk over kinderen met HPS).
Leren omgaan met hooggevoeligheid maakt je leven veel aangenamer. Er zijn allerlei oefeningen waardoor je je kan leren afschermen, en je vermoeidheid kan beperken, zodat je beter kan functioneren en doen wat je graag doet.
Ben je hoogsensitief en wil je meer balans en rust in je leven?
Als coach en therapeut leer ik je stap voor stap om te gaan met je hoogsensitiviteit.