Hoeveel energie heeft je lichaam in voorraad?
De moderne mens, een topsporter?
Ons brein staat voorop in de rij als onze energie wordt uitgedeeld!
En ons lichaam dan?
De moderne mens is vaak een topsporter! Mensen die werken, een druk gezin hebben, hobby’s en een sociaal leven zijn dagelijks vaak veel meer uren in de weer als een topsporter! Maar zorgen wij ook zo goed voor onszelf als een topsporter die naast zijn trainingen een uitgekiend programma voorgeschreven krijgt over voeding, beweging en rust?
Energie, daar hebben we vaak te weinig van! Wist je dat stress en angst je lichaam tonnen energie kosten? Toch laten we onze hersenen vaak constant op volle toeren draaien en zijn we ons niet bewust van het kostenplaatje. Ons denken staat vaak nooit stil, en veroorzaakt onbewuste angsten. Zeker als je van nature al een angstig type bent, en je vaak allerlei (doem)scenario’s overloopt, dan staat je denken heel vaak nooit stil. Onze hersenen staan eerste in de rij bij het uitdelen van onze energie. Ons brein gaat minstens met 20% lopen, ook al hebben we eens een dag minder energie in voorraad, ons brein neemt toch wat het nodig heeft!
De energie die overblijft in ons lichaam om goed te functioneren is vaak te weinig!
Toch staan we hier nauwelijks bij stil!
Erger nog, als we ons uitgeput voelen, gaan we vaak tobben over het waarom van:
We eisen van ons lijf vaak evenveel zoals een topsporter,
maar verwaarlozen onze energie-aanvoer!
- Frappant, omdat de rest van ons lichaam toch ook energie nodig heeft om te kunnen functioneren?
- We vinden lichamelijke pijnen vaak onderdeel van het leven
- Pijnen zijn signalen die ons lichaam ons geeft
- We accepteren de pijn en nemen te vaak een pilletje
We staan nauwelijks stil bij de hoeveelheid energie dat ons lichaam nodig heeft…
Moeten we dit ook niet 1e klas voeden, verzorgen en aandacht geven, als een topsporter?
Iedereen weet het wel, maar hoe motiveer je jezelf?
Iedereen weet dat hij water moet drinken, gezond moet eten en moet bewegen, maar niemand vertelt ons waarom!
Niet te verwonderen dat we de raad nauwelijks opvolgen?
Waarom weten we hierover zo weinig vroeg ik me af, want:
- Een topsporter krijgt een uitgekiend programma op maat gemaakt. Hij weet exact wat hij moet eten en drinken, hoeveel hij moet bewegen en hoeveel slaap en rust hij nodig heeft.
- Ook onze auto krijgt zijn onderhoudsbeurt, en de brandstoftank vullen we op tijd!
Zeker in corona-tijden zou ik graag meer informatie horen over:
- Immuniteit = onze natuurlijke weerstand
- Homeostase= het zelfhelend vermogen van de mens
- Goed in je vel= hoe innerlijk welzijn je gezondheid beïnvloedt
Zou onze weerstand niet gestimuleerd moeten worden?
Goed zorgen voor jezelf lijkt alsof dit een negatieve bijklank heeft, alsof dit sowieso betekent dat je dan saai moet eten, of heel hard moet gaan sporten… Daar ben ik niet altijd mee akkoord. Het lijkt voor velen zo moeilijk, nochtans is het veel makkelijker als dat.
Dan zou je misschien jezelf verzorgen als was je lijf je beste vriend… je absolute nummer één…je BFF!
Makkelijker gezegd dan gedaan, ik weet het, omdat ik zelf jaren futloos en moe was.
- Als hoogsensitieve persoon was ik altijd de stoere, harde werker
- Ik loste ik alles het liefst zelf op
- Ik ging mijn grenzen over en toch noemde ik mezelf lacherig een gehuwde alleenstaande moeder
- Als zelfstandige hield het werk nooit op en toch voelde ik amper vermoeidheid
- Alles moest liefst zo perfect mogelijk
- Het to-do lijstje in mijn hoofd geraakte nooit afgevinkt
- Van zodra ik mijn ogen opentrok tot ik sliep was ik bezig
Wist ik veel dat mijn brein en lichaam in een constante staat van paraatheid stonden?
Dit geldt ook voor de gevers onder ons, of de slachtoffers van narcisme, die hun grenzen niet kennen en steeds maar blijven doorgaan in hun zorg voor anderen. Die geen idee hebben waarom presteren en alles perfect doen zo belangrijk is, en die trots zijn dat ze alles oplossen terwijl geven en nemen niet in balans is. Mensen die zichzelf wegcijferen en hun focus van kleins af aan richten op iedereen, behalve op zichzelf.
Over preventie horen we niet veel, en ik vond nergens de antwoorden die ik zocht. Ik legde me niet neer bij het feit dat ik misschien wat ouder werd, of dat ik misschien moest diëten, of dat het misschien voorjaarsmoeheid was… Nee, ik wilde me lichamelijk goed voelen en begon te luisteren wat mijn lichaam wilde zeggen. Vastbesloten als ik was sprokkelde ik mijn antwoorden bijeen en leerde bovendien in de medische basisopleiding anatomie en fysiologie de werking van ons geniale intern fabriekje.
Ik was verontwaardigd dat niemand me jaren eerder die antwoorden had gegeven. En het werd mijn missie om anderen op hun zoektocht te helpen om zich fit en energiek te voelen.
Waarom ik dit zo belangrijk vind als coach en therapeute?
Mentaal welzijn is uiteraard mijn voornaamste passie, maar loopt hand in hand met lichamelijk welzijn. In mijn praktijk voor persoonlijke ontwikkeling helpt kennis en inzicht over het functioneren van je lichaams-fabriekje om een burn-out of stress-gerelateerde kwalen en ziekten te voorkomen. Bovendien steun je je lichaam in zijn zelfhelend vermogen, want ons lichaam is een ongelooflijk krachtig instrument die zichzelf herstelt als je dit maar goed verzorgt. En meteen zorg je voor een gezonde weerstand, wat in corona-tijden zeer belangrijk is uiteraard!
Deze informatie geef ik graag door aan iedereen die op zoek is om zich beter te voelen.
Met plezier geef ik hierover een gratis webinar,
zodat je alvast een goede stap voorwaarts kan zetten om je fit en energiek te voelen.
In de online training die hierop volgt kan je op eigen tempo aan de slag dankzij alle informatie die je nodig hebt om eindelijk eens echt goed voor jezelf te zorgen. Een tikkeltje theorie om je te motiveren, gemakkelijke en leuke oefeningen die je kan doen elke keer je zin hebt, en filmpjes waarin ik je stimuleer om je body & mind in balans te brengen, zodat je voortaan als vanzelf goed wil zorgen voor je lichaam! Ik loods je mee op een leuke manier, en hou je in de flow doordat je met me kan delen hoe het met je gaat.
Bovendien kan je in de besloten To Feel Good facebook-community je ervaringen delen en horen hoe andere deelnemers dit ervaren!
En zodra je je lichamelijk fit en energiek voelt zal je merken hoe snel je je ook mentaal goed zal voelen! En dat is het doel: To Feel Good!
Hou mijn social media in het oog, voor mijn gratis webinar half maart, of kijk op de pagina ‘Online Academy’ voor de ‘Online workshop Stress, spanningen en lichamelijke uitputting’ zie link https://tofeelgood.be/online-academy/
Je kan me ook een bericht sturen via https://tofeelgood.be/contact/
Tot binnenkort!